Just nu

Umeå

Hotad volontärförmedling

1:46 min

Umeå volontärcentrum, som förmedlar frivilliga krafter till exempel till vården, kan tvingas läggas ned. Sedan i somras har förmedlingen ingen finansiering från kommunen. Rickard Eklund har stått för driften av volontärcentrum, men nu får han inte lön för det längre.

– Vi har nu hamnat i en situation där vi inte har några driftspengar till den här verksamheten.

I två år har Rickard Eklund haft en halvtidstjänst på Umeå kultur för att förmedla volontärer dit de behövs. Det kan handla om att dricka kaffe och prata på ett äldreboende, eller att skjutsa folk till kyrkan. Den som söker volontärer har kunnat lägga ut en annons på volontärcentrums hemsida, och uppdragen har också annonserats i lokaltidningarna.

Men när volontärcentrum sökte nya anslag av kommunstyrelsen i somras blev det nej. Om volontärcentrum ska finnas kvar är det upp till de intresserade nämnderna att betala för det. Rickard Eklund tror att det kan bli svårt att få politikerna med på tåget.

– Ja det kan väl vara en viss risk i och med att det är fyra fem nämnder som ska samordnas och kanske alla säga ja, för att få ihop de pengar som krävs för att driva det vidare.

Volontärcentrums verksamhetsgrupp hade hoppats på att få utvidga verksamheten med en träffpunkt inne på stadsbiblioteket, för att kunna synas mer, men nu ser det alltså osäkert ut. Fortfarande går det att söka och lägga ut uppdrag på hemsidan, men det finns inga pengar till marknadsföring. Rickard Eklund tycker att det vore olyckligt om volontärcentrum försvann.

– Ensamhet och behpvet av stöd är väldigt stort ute i samhället, och samhällsinstitutioner har ju vissa lagstadgade skyldigheter. Men det råder ju inte bot på allt utan det här att människor kan gå in och göra det lilla extra och sätta guldkant på tillvaron, det är ju jätteviktigt för att människor ska trivas och må bra.