Umeå

Säkerhet på undantag på enskilda vägar

1:51 min

Allt fler barnfamiljer vill bo på landet nära stan, men kommunen tar sällan ansvar för vägarna i de nya villaområdena. Och när villaägarna själva ska sköta sin väg, blir ofta säkerheten lidande.

När Linda Ljungblom flyttade till Innertavle utanför Umeå fick hon också en väg på halsen. Och egentligen tycker hon inte att det är okej.

– Egentligen inte vi betalar ju kommunal skatt som alla andra. Det är ju ett lätt sätt för kommunen att säga "där blir det vägförening, det är för långt utanför stan".

Brännbackavägen där Linda Ljungblom bor är en riktig landsbygdsidyll, kantad med röda villor i stora trädgårdar. Men själva vägen ser lite sjavig ut, full med gropar och sprickor. I slutet av vägen ligger en hästgård och därför kör det en hel del traktorer på vägen. Och så går flyttlassen i skytteltrafik till de nya villorna som byggs längre in, till nya barnfamiljer.

På samma smala väg leker barnen, och Linda Ljungblom skulle gärna önska att den var bredare. Men det måste isåfall Brännbackavägens vägförening ordna själv, och bidragen som föreningen får från kommun och stat räcker inte.

– Det täcker ju knappt underhållet, alltså snöröjning, saltning underhåll. Det blir ju gropar av alla tunga fordon, Och det gör ju att, att fundera på säkerhet eller bygga den bredare så det ska finnas mer plats. Det finns ju som inte.

Och så här ser det ut i många av Umeås omkringliggande byar. Bebyggelsen tätnar, men kommunen svarar inte för vägarna. Till och med på Tomtebo, som i princip växt ihop med staden, sköts vägarna av en vägförening. Tidigare tog kommunen ändå hand om till exempel snöröjning på många av de här vägarna, men så är det inte längre.

Linda Ljungblom tror att kommunen prioriterar nya platser i förskola och skola framför infrastruktur när byarna växer, och det kan hon förstå.

– Men då, ponera att det skulle hända en olycka.

Men det har aldrig hänt nåt sånt här?

– Nej, inte vad jag vet än så länge, fingers crossed.