Alpina världscupen

Bra premiär för Maria Pietilä Holmner

2:41 min

I damernas alpina Världscuppremiär med storslalom i österrikiska Sölden igår blev Maria Pietilä-Holmner bästa svenska med en femteplats, 90 hundradelar efter segraren Lindsey Vonn, USA.

Maria Pietilä Holmners femteplats är hennes bästa placering i storslalom på nästan två år.

-Jag kände redan efter första åket att det var ett steg i rätt riktning. Att kunna hålla ihop och att det ändå blev en femteplats, det känns kanon, säger Pietilä Holmner.

Och målet, att ta sig tillbaka till topp 15 på rankningen och ta några topp 10-placeringar i vinter, känns lite för lågt satt redan efter första tävlingen.

-Jag måste fortsätta metodiskt och lugnt, så att jag inte sätter för höga krav. Men jag har absolut inte överträffat mig själv, utan åker som på träning. Därför känns det extra bra, säger Pietilä Holmner.

Allra gladast var dock självklart Lindsey Vonn. Amerikanskan tog sin 42:a världscupseger - men den första i just storslalom. Det är en titel Vonn har jagat i flera år och lördagens seger - fyra hundradelar före tyskan Viktoria Rebensburg och 40 före Elisabeth Görgl, Österrike - innebär att Vonn nu vunnit i samtliga fem discipliner. Det är en bedrift som bara fyra åkare (Anja Pärson, Pernilla Wiberg, Petra Kronberger och Janica Kostelic) hade klarat tidigare på damsidan.

För Anja Pärson försvann chanserna till en framskjuten placering redan i första åket. En jättemiss i slutet av branten kostade mycket tid och den svenska veteranen fick till slut nöja sig med 20:e plats. Pärson står nu troligen över nästa storslalom, i Aspen om en månad, för att i stället satsa på farttävlingarna i Lake Louise veckan därpå.