Just nu

Umeå

Brist på volontärer

1:38 min

Det råder brist på volontärer i Umeå. Folk som kan ställa upp gratis för föreningar, äldreboenden eller andra verksamheter är efterfrågade, men det finns betydligt fler uppdrag än frivilliga.

Berit Innala ansvarar för volontärverksamheten på Sjöjungfruns äldreboende på Tomtebo, ett jobb som inte alltid är så lätt.

– Det är lite svårt. Våra volontärer nu det är ju vi medarbetare som har fixat hit dem, så att det är svårt att få hit dem.

Sjöjungfrun är ett av de äldreboenden i Umeå som arbetar aktivt för att få frivilliga att hjälpa till med de boende. Idag har de fem volontärer som kommer någon gång i veckan, pratar med de boende, promenerar, dansar eller följer med på ärenden. Men fler skulle behövas, säger Berit Innala. För volontärerna tillför mycket.

– Vi måste göra en massa andra saker också, det är ju inte bara att vara undersköterska och vara på avdelning. De har tid att sitta ner och prata med dem och dricka kaffe och kanske läsa litegrann.

Berit Innala har sökt volontärer på Umeå volontärcentrums hemsida, men det har gått trögt. Sammanlagt ligger det ute uppemot hundra uppdrag på hemsidan, men det är bara fem-tio personer varje månad som anmäler sitt intresse att ställa upp. På Sjöjungfruns äldreboende är det särskilt en sak som fattas:

– Män, mera karlar! Som kan prata motorer, bilar, motorcyklar och sånt. Det är inte jag så bra på.

Sulo Kristoffersson är en av dem som gärna skulle ha någon att prata med om sitt stora intresse.

– Ja det är om motorer och hur de går och vars man kan använda dem, och så vidare.

Finns det nån här man kan prata om det med då?

– Nej, inte det.