FREDRIKA

Lång skolväg för barnen i Fredrika

1:28 min

Skolresan blir tolv mil om dagen till Åsele för skolbarn i Fredrika om kommunens förslag blir verklighet. Nu protesterar föräldrarna och talar om ett minskat framtidshopp om skolbarnen flyttas.

Förslaget från Åsele kommun gäller att eleverna från klass tre till nio i Fredrika ska flyttas till Åsele, något som betyder två timmars restid om dagen.

Kerstin Hamberg Bergholm, företagare och förälder i Fredrika är en av de som protesterar.

– De tänker så kortsiktigt. De tänker på barnens bästa säger de, men barnens bästa är inte det här.

– Det känns som om inte vi här i den här delen av kommunen tillhör kommunen. Det är så lätt att lägga ner någonting som ligger en bit bort, säger Kerstin Hamberg Bergholm.

16 elever går i skolan idag, från förskola till nian. Men det kommer fler barn till förskolan eftersom familjer är på väg att flytta in. Om inte det här blir verklighet, säger föräldrarna.

Föräldrarna har bjudit in politiker i Åsele till ett allmänt möte nästa vecka, men ännu inte fått något svar.

På skolan konstaterar skolchefen och läraren i naturkunskap att han själv går i pension nästa år och då blir det svårt att hitta lärare med den ämneskombination som behövs. Men föräldrarna ser vidareutbildning som en möjlighet.

Och det gäller att ge skolan några år eftersom tillväxt är på gång i trakterna med bland annat vindkraftsutbyggnad, det säger Kerstin Hamberg Bergholm, som driver ett kabelföretag med sin man.

– Om Åsele kommun vill vara en företagsvänlig kommun så tycker jag att det ska finnas service. Vi ska ha möjlighet att anställa småbarnsföräldrar som har möjlighet att bo här, och det finns ju inte om det inte finns någon skola, säger Kerstin Hamberg Bergholm i Fredrika.