Inlandet

Elever flyttar hem

2:06 min

Det är vanligt att elever som lämnar glesbygden för att gå gymnasiet på en större ort ångrar sig och flyttar hem. Förra året återvände 13 elever till Malgomajskolan i Vilhelmina från gymnasier i Umeå och Lycksele. Samma trend syns också i år. För Rebecka Svensson var det längtan till familj och vänner som gjorde att hon återvände:

Dyrt för familjen

Inakorderingsbidragen täcker inte ens boendet så många familjer har inte råd att skicka iväg sina 16-åringar. I Vilhelmina är bidraget 1400 kr/mån och det räcker inte ens till bostadskostnaden på en annan studieort. Resten av uppehället måste familjen betala.

Kommunen sparar pengar på återvändarna

Kommunerna måste betala för de elever som man skickar till en större skola exempelvis vid kusten. Avgiften skiljer stort mellan olika program men 110- till 120-tusen per år är vanligt. Om dessa elever flyttar hem slipper kommunen avgiften och kan sätta in eleven på ett program vid det egna gymnasiet som redan är finansierat. En enskild elev kan därför göra stor ekonomisk skillnad för en liten kommun.
Från i år kan eleverna välja fritt mellan gymnasier i Västerbotten och kommunen kan därför inte stoppa elevens val av ekonomiska skäl. Men om man kan locka tillbaka dem med bra utbildning finns det pengar att tjäna. Varje elev är ett stort plus för oss säger man på gymnasierna både i Storuman och Vilhelmina.