Luspengymnasiet. Foto Emma Jonsson/SR.
Västerbottens län

Små kommuner vill behålla sina gymnasieskolor

Gymnasieskolan viktig i glesbygden
1:26 min

Kommuner med små gymnasier vägrar ge upp gymnasieskolan. Höga kostnader och vikande elevunderlag ändrar inte tron på att gymnasiet på orten kan överleva. Erika Rönnholm i Stensele är trebarnsmor och vill inte att Storuman slutar satsa på egen gymnasieskola.

– Som mamma vill man att barnen ska vara nära en så länge man bara kan¨, säger Erika Rönnholm.

Vad tror du att Luspengymnasiet för Storuman som samhälle?

– Det betyder väldigt mycket eftersom vi får ha ungdomarna kvar. Jag tror att det kan bli, vad ska man säga, ett samhällsglapp ifall gymnasiet inte skulle finnas kvar.

I grannkommunen Vilhelmina är det Viveka Abrahamsson (S) som är den ledande skolpolitikern och för är Vilhelmina utan gymnasium otänkbart:

– Det är jag väl inte ensam om att tycka att gymnasieskolan för Vilhelmina den är lika viktig som Universitet för Umeå på många sätt.

Den enda kommunen i länet som varit nära att lägga ner gymnasiet är Robertsfors, men trots att Jenningskolan bara har 44 elever så kämpar man vidare. För den ort som mister sina unga kommer att påverkas på många sätt.

I Storuman jobbar gymnasieläraren Peter Fellbrink och han menar att en ort utan gymnasium saknar något mycket viktigt:

– Idrottsliv och kulturliv blomstrar ju också på grund av gymnasiet. Hålla igång ett hockeylag eller fotbollslag utan att ha 140 ungdomar i åldern 16 till 19 år det skulle ju vara jättesvårt.

Kan du tänka dig ett Storuman utan dem här sexton till nittonåringarna?

– Absolut inte. Det skulle ju vara jättetorftigt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".