Västerbotten

Kulturrådets pengar har gått till partiet

"Det är fruktansvärt helt enkelt"
1:40 min

Organisationen Samerna har använt pengar från Sametingets kulturråd till sitt eget politiska parti. Det trots att kulturrådets regler säger att stödet inte får gå till politiska partier.

Håkan Jonsson i Jakt- och Fiskesamerna är vice ordförande i sametingets styrelse och kritiskt till partiets Samernas agerande:
– Det här är ju misshushållning med sametingets kulturrådsmedel. Det är fruktansvärt helt enkelt, säger han.

Sametingets kulturråd delar ut verksamhetsstöd som ska främja den samiska kulturen. Men politiska partier och sammanslutningar får inte stöd från kulturrådet.

Organisationen Samerna har fått närmare 500 000 kronor från kulturrådet i verksamhetsstöd. 200 000 av dessa har förts över till partiet, trots att pengarna alltså inte får gå till partipolitik.

Anders Kråik är ordförande i partiet. Han menar att pengarna som förts över till partiet inte handlar om politik utan skulle gå till utredning om rättigheter som alla samer omfattas av.
– Styrelsen blev lite rådvill, vad ska man räkna det här som egentligen, eftersom det var ett utredningsarbete som var syftet i början. Och sen när man inte förbrukat pengarna direkt så blev det ett lån. Där partiet blev återbetalningsskyldiga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".