Arkivbild, Agnes Lindblom vill ha kvar ambulansen i Malå. Foto: Åza Meijer.
Landstinget

Ambulanscheferna diskuterar framtiden

"Sparförslag skapar ju alltid oro"
1:31 min

I veckan träffades ambulanscheferna från Skellefteå, Umeå och Lycksele för att diskutera sparförslaget som innebär att ambulansen i Åsele och Malå kan dras in.

Robert Ylipää är verksamhetschef för akutsjukvården i Västerbotten och han vet inte exakt hur framtiden för ambulansen ser ut.
– Det är ju ett förslag så det är svårt att veta hur det blir i slutändan, säger Robert Ylipää.

Han säger att sparförslaget gäller hela landstinget och att det finns möjlighet till alternativa arbetssätt. Bland annat att utveckla IVPA-enheten. IVPA- betyder i väntan på ambulans och innebär att räddningstjänsten rycker ut till den skadade och hjälper till dess att ambulans är på plats.
– Det är ingen direkt ersättning för en ambulans men det kan ju vara ett kompliment till den akutsjukvård som finns idag.

Hur det blir med sparförslaget avgörs den 2 november i hälso- och sjukvårdsnämnden. Men ovissheten tär också på dem som jobbar i de aktuella områdena.
– Absolut, sparförslag skapar ju alltid oro, säger Robert Ylipää.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".