Anna Johansson har sett de boende på Tranan bli allt sjukare och sjukare. Hon, som aldrig har haft nyckel i hela sitt liv, tycker det känns obehagligt att man måste låsa om sig nu. Foto: Marie Wenger
Storuman

Dementa problem på serviceboende

Dementa problem på serviceboende
1:59 min

Det kommer fler och fler dementa till serviceboendet Tranan i Storuman, men personalen har inte möjlighet att ge dem rätt vård. Kommunen måste bygga fler riktiga demensplatser, säger Rakel Georgsson, vårdbiträde på Tranan.

– Vi känner bara att det blir så fel. Dementa har rätt att vara på ett bättre ställe än Tranan, ett riktigt demensboende.

Tranan är varken byggt eller bemannat för demensvård. Det är lätt att gå vilse och bli förvirrad bland alla människor i korridorerna, och om nätterna finns bara tre anställda på 53 lägenheter. För att inte någon ska försvinna har man fått sätta säkerhetslås på ytterdörrarna. Och de som inte är dementa låser själva in sig, för att inte få besök om natten.

När Anna Johansson flyttade in på Tranan för elva år sedan var det ett boende för pigga äldre som kunde ta hand om sig själva, men mycket har förändrats sedan dess. Nu kallar hon det Blåsippan 2, efter demensboendet Blåsippan i Stensele. Senast i går fick hon ta hand om en förvirrad kvinna utanför sin lägenhet.

– Jag vet ju att hon bor på andra sidan här, men jag fick hon inte till att förstå att hon inte skulle sitta här mot utgången, hon skulle ut där. Och är bara dörrn öppen, då kan ju de som har kommit på att ta sig ut smita.

Blåsippan i Stensele är Storumans enda demensboende, och just nu byggs det åtta nya platser där. Men inte ens då kommer platserna att räcka till, menar Rakel Georgsson. Och nyligen fick Tranan nej från kommunen till att bygga till särskilda demensplatser i källaren, det skulle bli för dyrt. Maj-Louise Nilsson är socialchef i Storuman.

– Behovet ska ju styra, och man ska ju då göra ett ställningstagande om vården kan tillgodoses skäligen där eller där, vilket beslut man nu får. Så att det ska egentligen inte vara platstillgången som styr.

Hur kommer det sig då att de här personerna är där när personalen tycker att de uppenbarligen inte borde vara där?

– Det kan ju vara så att vid inflyttning så var det inte som det kanske är idag för en person. Och att idag kanske ett demensboende är klart lämpligare.

Men Rakel Georgsson på Tranan har en annan bild.

--Det tråkigaste här är att de som kommer inflyttande på Tranan är dementa redan innan de flyttar hit, och det känns fel. Så ska det inte vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".