Ann-Kristin Nilsson Norsjö vill starta eget. Foto Åza Meijer/SR.
Skellefteå

Satsning på fler företagare

Skellefteå blir stödområde med förhoppning om fler företagare
1:24 min

För att öka antalet företagare så har Skellefteå blivit stödområde. Alla i Skellefteå kommun kan få ett så kallat starta-eget-bidrag av Arbetsförmedlingen. Det gäller i vanliga fall endast personer som är arbetslösa, men nu kan alltså personer som redan har ett jobb få bidraget. 

En som är i startgroparna för att starta eget hemma i sitt Norsjö är Ann-Kristin Nilsson:


– Jag har flyttat hem och vill gärna hitta ett jobb där jag får använda alla mina kunskaper och då är det nog eget som gäller säger hon till P4 Västerbotten. Hon är inte så sugen på att gå tillbaka till äldrevården och jobba i kommunen. En plats där hon en gång började sin karriär. 

Hon var en av många som sökte sig till Arbetsförmedlingen som hade dag för att hjälpa personer som kunde tänka sig in i att bli egen företagare. På plats var folk som kunde ge råd från Skatteverket, Handelskammaren och Nyföretagarcentrum.

Där fanns även affärsrådgivare som kunde hjälpa till med att göra en affärsplan och se om idén för att starta eget verkligen håller i längden. Att det finns en marknad för produkten eller tjänsten och att personen kan betala till pension och lön.

Eftersom företagandet bör öka så har Skellefteå blivit så kallat stödområde. Det innebär att även personer som redan har ett jobb har möjligheten att söka starta-eget-bidrag upp till sex månader. Inte bara personer som är arbetslösa. Det här tror Affärsrådgivare Gunilla Viklund på. Hon jobbar på Start som är ett EU-projekt som ligger under Innovation Västerbotten.

Hit kommer 300 personer per år som har en idé om vad man vill göra i sitt företag. Men det är ungefär hälften av dem som faktiskt går så långt så att de startar ett bolag. 152 har redan till oktober månad i år startat företag, så Gunilla Viklund tror att det blir en ökning av antalet som går så långt så att de startar eget.

Vad gäller könsfördelningen är det ungefär 45 % kvinnor och 55 % män. Hon ser även en ny trend, där alltfler yngre kommer med sin idé.

– Nu ser fler alternativet vilket är en attitydförändring. Förr var det alltid frågan om, vad ska du jobba med när du går ut skolan? Idag är det allt fler som är inne på att, det här ska jag starta när jag går ut min utbildning säger hon till P4 Västerbotten.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".