En halv miljon till projekt mot hedersvåld

Länstyrelsen i Västerbottens län har fått 500 000 kronor av regeringen till projekt och verksamheter för ungdomar som riskerar att utsättas för så kallat hedersvåld.

I Västerbottens län genomfördes i våras en kartläggning och analys av behovet av insatser för flickor och unga kvinnor som riskerar att utsättas för så kallat hedersvåld.

Resultatet som presenterades visar att det förekommer kontroll, hot och våld relaterat till hedersbegreppet inom vissa familjer i länet.

- 30 flickor och 16 unga kvinnor har beskrivit någon form av utsatthet för hedersrelaterat våld, säger Helena Österlind, handläggare för projektpengarna vid länsstyrelsen.

Det så kallade hedersvåldet är bara en liten del av problemet med mäns våld mot kvinnor.

- Det här är ju en extra satsning att man ska göra en insats för just den här gruppen, men det är lika viktigt att arbeta med det stora hela problemet, säger Helena Österlind.

Sammanlagt delar regeringen ut 34,5 miljoner kronor till alla länstyrelser i landet.

- Man kan arbeta med handlingsplaner, kanske bilda nätverk eller arbeta med utbildningssatsningar så det finns mängder med alternativ, säger Helena Österlind.

På kvinnojouren i Umeå är Gunilla Nordenfors kritisk till att pengarna satsas i projekt. Hon anser att istället borde de flickor som flyr få ekonomiskt stöd.

- Samhället borde ta problemet på allvar, säger Gunilla Nordenfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".