Jonas Emanuelsson i Botsmark får inte längre livränta och förstår inte varför. Foto Filippa Armstrong/SR.
Västerbottens län

Fick livränta indragen efter ändrad diagnos

Jonas Emanuelsson och F-kassan oense om livränta
1:49 min

Att en gång fått en arbetsskada godkänd och därmed livränta utbetald är ingen garanti för att fortsätta få det. Det har Jonas Emanuelsson i Botsmark fått veta av. Hans gamla diagnos gäller inte längre och hans nya diagnos ger honom inte rätt till livränta.

Om man får en arbetsskada godkänd har man rätt till livränta och det är livräntan som ska täcka den inkomstförlust man gjort på grund av skadan man fått.

Jonas Emanuelsson fick en arbetsskada godkänd 2005. Diagnosen löd kroniskt smärtsyndrom, det efter många års jobb inom tung industri .

Men 2009, efter ytterligare ett läkarutlåtande, nämner hans läkare en fettvävsreumatism, Morbus Dercum som en möjlig tanke på ytterligare en diagnos men utan att ställa den diagnosen.

Och då plötsligt när Försäkringskassans egna läkare ska skriva underlag för besluta om Jonas Emanuelssons diagnos fortfarande ska gälla som arbetsskada har en fundering kring Morbus Dercum  blivit en sanning.

Det får Jonas Emanuelsson att undra hur Försäkringskassan resonerar.

Ttilläggas ska också att Försäkringskassan svarar att de inte kommenterar enskilda fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".