Rebecca Tjernström går sista året på omvårdnadsprogrammet och jobbar på höstlovet. Foto: Shaho Aulla/SR.
Umeå

Många skolever arbetar på lovet

Ungdomar arbetar under höstlovet
1:36 min

Många ungdomar passar på att jobb under höstlovet. Trots att höstlovet ska var en vecka för studenterna att vila så passar många av de på att jobba.

En av dem är Rebecca Tjernström som läser sista året omvårdnadsprogrammet på östra gymnasiet

– Ja men det är jättebra att ha en fot (in på arbetsmarknaden) redan på gymnasiet för då kan man utvecklas under tiden man går i skolan och sen när man väl går ut skolan och ska påbörja något nytt då vet ju arbetsgivaren att man har som en ganska lång bakgrund  inom jobbet.

Trots att höstlovet är för unga studenterna för att vila, men ändå passar många av dem på att jobba Sveriges Radio Västerbotten har varit i kontakt med många myndigheter för att få en uppfattning om antalet ungdomar som jobbar under höstlovet, men utan framgång. Eftersom både ungdomarna och arbetsgivarna själva håller kontakt.

Laila Ålevik Verksamhetschef på Carema Care AB. Hon säger att ungdomarna viktiga för äldreomsorgen:

– Ungdomarna som går omvårdnadsprogrammet dom har en del av sin utbildning färdiga, dom har erfarenhet via praktik och det är ju våran framtid.

Och vi behöver ju dom här ungdomarna för att kunna ge vår egen personal semester och ledigheter och täcka sjukfrånvaro och ge våra kunder den bästa möjliga vården.


20111028 17:18:23
 Shaho Aulla Sveriges Radio Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".