I en tom idrottshall väntar Daniel Nilsson, projektledare på Umeå Fritid. Foto: Shaho Aulla/SR.
Höstlov

Umeungdomar hittar inte lovaktiviteter

Många ungdomar i Umeå känner inte till vad det finns för aktiviteter under höstlovet, istället fördriver de tiden i centrala Umeå. Samtidigt sitter ungdomsledare i tomma lokaler och väntar på att ungdomarna ska komma till aktiviteterna.

– Det är typ inget speciellt i Umeå nu. Det är Halloween bara, säger Johan Swedberg.

Känner du till om det är speciella aktiviteter som kommunen har arrangerat?

– Nej, jag känner inte till det.

Vad skulle ni vilja göra?

– Vara med kompisar, säger Johan Swedberg och hans kompisar.

Man ser de här kompisarna i centrala Umeå. De går runt i grupper på 4, 5 eller 8 unga i samma kompisgrupp. De som jag har pratat med saknar information om de aktiviteter som händer i Umeå just under höstlovet.

Daniel Nilsson är projektledare för Umeå fritid och Umeå Brå. Han sitter ensam med en annan ledare på Ersängskolans idrottshall och väntar på ungdomarna som ska dyka upp och som ska spela innebandy och fotboll.

– Som idag då har vi inte haft... eller vi hade en besökare här i morse. Och vad det beror på att de inte kommer hit det vet jag egentligen inte. Hade vi haft svaret på det hade det säkert varit fullt med ungdomar här men jag kan väl gissa att vi skulle varit mer tydlig i marknadsföringen och jobbat mer riktat mot ungdomarna och de medium där man kan hitta ungdomarna på ett bra sätt, säger Daniel Nilsson.

Men ungdomarna själva säger att man kan nå dem lätt via de sociala medierna. Lill Lundström 17 år. Hon har sina önskningar om vad hon vill göra just under höstlovet.

– Gå på konsert, några spelningar.

Känner du till om det händer några konserter under höstlovet?

– Nej, det gör jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".