Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Åselepolitiker kräver att landstingsrådet och landstingsdirektör Jonas Rastad avgår. Foto: Kristina Wirén Västerbottens läns landsting.
Landstingsbudgeten

Inlandet enat mot nedskärningar

"Då slipper man karva i sin egen närhet"
1:40 min

Kritiken mot landstingets förslag på besparingar på vården i inlandet fortsätter att växa. De åtta inlandskommunerna är enade i sin kritik mot förslaget och när landstingsrådet Peter Olofsson idag kommer till Sorsele så möts han av fackeltåg.

– Jag tror man känner att nu får det vara nog, säger Caisa Abrahamsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sorsele.

Det som väckt starkast känslor i landstingets sparförslag är att man vill dra in ambulanserna i Åsele och Malå och akutvårdsplatserna på sjukstugorna i Sorsele och Dorotea.

Landstingsrådet och Socialdemokraten Peter Olofsson ifrågasätts också i de egna leden när kommunledningarna i åtta inlandskommuner gemensamt kräver att det ska finnas akutvårdsplatser och ambulans i alla kommuner. Sju av kommunerna har socialdemokratiskt styre.

Peter Olofsson försöker trycka på att man istället vill satsa på glesbygdssjukhus i Vilhelmina och Storuman. När det gäller ambulanserna i Åsele och Malå så vill man ersätta dem med akutbilar från räddningstjänsten som bemannas av en akutsjuksköterska.

Men det verkar inte blidka. I Åsele går nu dom fyra politiska partierna så långt att de kräver att landstingsrådet och landstingsdirektören avgår om sparförslaget blir verklighet. Jonas Ternestål, Folkpartiledare i Åsele frågar sig varför man inte istället föreslår att ersätta en av Umeås ambulanser med en akutbil.
– Man får vara hur engagerad man vill, så står man alltid sig själv närmast. Politiken blir ju vriden där det finns en majoritet av politiker. Det blir ju lättare att dra ner på en ambulans i Åsele, i Malå. Det är så långt ifrån där de styrande sitter och då slipper man karva i sin egen närhet, säger Jonas Ternestål, Folkpartiledare i Åsele.

Landstingsrådet Peter Olofsson medverkar direkt i Västerbotten Direkt efter klockan 15 idag.

Nyheternas samlade rapportering om landstingsbudgeten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".