Skellefteå

Ingen ersättning från kommunen

Föreningen ”Vanvårdade och Bortglömda” vill att Sveriges kommuner och landsting gör som i Norge och betalar ersättningar till drabbade. Skellefteå kommun beslutade under tisdagen att de inte betalar någon ersättning.

Norges modell gör att det kommer pengar från både stat och kommun, men under tisdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i Skellefteå att inte betala och hänvisar till det statliga systemet.

Sveriges kommuner och landstings vd Håkan Sörman har i ett utskick informerat kommuner att följa Upprättelseutredningens slutsats. Den säger att staten ensam ska betala och ta på sig ansvaret för ersättningar till vanvårdade. Det eftersom endast staten kan garantera en så jämlik handläggning som möjligt.

Det ska också hållas en ceremoni den 21 november. Den anordnar regeringen för personer som under sin barndom utsatts för övergrepp eller försummelse i social dygnsvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".