Foto: Scanpix
Ishockey

Mirakulös vändning av Skellefteå

Svängigare match får man leta efter. Skellefteå tog ledningen men sedan var det AIK som tog över matchen - trodde alla. Tre AIK mål men sen tog det stopp och Skellefteå ggjorde tre mål och vann matchen.

Radiosportens Peter Sundkvist tar ut Lagens lirare:
Skellefteå: Bud Holloway
AIK: Oskar Ahlström

Skellefteå kom tillbaka efter fyra förluster i elitseriehockeyn och slog AIK med 4-3 i en jämn match på tisdagen.

Skellefteå ville bli ett mer desperat lag för att få fart på spelet och bli effektivare i målproduktionen. Gå ut och lira avslappnat var mottot för gästerna AIK.

Visserligen gjorde hemmalaget det enda målet i första perioden genom George Holloway, men det var ändå AIK som producerade de flesta chanserna. Och det är inte ofta Skellefteå, som hemmalag, förlorar skotten i första perioden, 9-14.

Det blev tryck och målfyrverkeri i den andra akten. AIK-arna svärmade rejält runt Skellefteås kasse i samband med att man vände matchen till 3-1-ledning på mindre än åtta minuter. Men det var då hemmalaget började visa tendenser till desperation och mera fart på rören och det gav till slut en ledning med 4-3 inför sista rundan. Pierre-Edouard Bellemare gjorde 4-3-målet som skulle visa sig bli avgörande. Skellefteås Oscar Möller var trött men glad efter segern.

– Det var ganska mycket fram och tillbaka. Man blev lite nervös, vi sa innan att vi skulle ut och spela hysteriskt och med full fart och jag tycker att vi gjorde det. Överlag tycker jag att vi spelar bra framåt, sa han efter matchen.

Ni var på bra spelhumör i dag?

– Vi var riktigt taggade redan innan, hade bra fart, mycket snurr i deras zon, skapade mycket och hade pucken mycket. Jag tror det gjorde att vi vann i dag.

AIK fick stundtals bra press på Skellefteå i sista perioden och var inte långt ifrån en kvittering, men resultatet stod sig. AIK:s Robert Rosén var givetvis besviken efter förlusten.

– Bittert helt klart, jag tycker att stora delar av den här matchen gör vi riktigt bra. Vi gör tre mål och har ledning med 3-1... men sen, det som har hänt i många matcher i år - vi har släppt ett par snabba under korta perioder - det har hänt tidigare och det är det som händer i dag också, sa han efter förlusten.

Skellefteå-AIK 4-3((1-0, 3-3, 0-0))

Första perioden: 1-0 (10.40) George Holloway (Hannu Pikkarainen, Oscar Möller) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (1.27) Josh Macnevin (Robert Rosén), 1-2 (6.08) Oscar Ahlström (Victor Ahlström, Oscar Steen), 1-3 (8.01) Daniel Rudslätt (Kent Mcdonell, Johannes Salmonsson), 2-3 (10.32) George Holloway (Fredrik Lindgren, Joel Mustonen), 3-3 (16.34) Lee Goren (Pierre-Edouard Bellemare, Johan Forsberg), 4-3 (17.21) Pierre-Edouard Bellemare (Johan Forsberg).

Skott: 39-30 (9-14, 19-8, 11-8).

Utv, Skellefteå: 1x2. AIK: 3x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, Linus Öhlund, Älvsbyn.

Publik: 4 841.

Så var matchen:


Skellefteå-AIK 4-3

Matchen är slut

Tredje perioden

19 Läge för Rosén! Men inget mål.

18 "AIK har svårt att skapa några kvitteringsmöjligheter" Nu åker Viktor Fasth ur målet - tom bur

12 AIK i power play, kvitteringschans

10 Publik 4 841

5 "En mycket svängig match". Tekning, Forsell mot Rosén, skottstatistik hittills 31-23 till hemmalaget

Andra perioden

20 Patrik Blomdahl utvisad efter hakning. "Det här är en match som är kul att titta på". Läge för Holloway! Viktor Fasth tar skottet på ett bra sätt.

18 MÅL! Skellefteå gör mål igen och tar ledningen. Bellemare gör målet, fransmannen går själv på mål.

17 MÅL! Lee Goren gör mål för Skellefteå, ett misstag av en AIK-back. Både Goren och Holloway har haft problem med målskyttet - nu har det lossnat.

14 MÅL! Skellefteå reducerar, genom Holloway. "Ett mycket vilset spelande Skellefteå, däremot AIK, kul hur optimistiskt deras lag fungerar på bortaplan"

8 MÅL! AIK gör mål igen Daniel Rudslätt. "En spelvänding bäddar för målet"

5 MÅL! AIK gör 2-1. De har vänt matchen, Oskar Ahlström.

2 MÅL! AIK kvitterar! Macnevin till Patrik Blomdahl som var sist på pucken.

Första perioden

19 Läge för AIK att få en omställning, bra skott av Rudslätt men bra räddning av Hadelöv. 9-14 i skott till hemmalaget.

19 "AIK har haft ganska bra tryck och långa anfall i Skellefteåzonen"

15 AIK har varit en stolpträff från att kvittera.

11 MÅL! Holloway ger Skellefteå ledningen. Hans femte mål.

10 Numerärt överläge för Skellefteå, men man har svårt att skapa någongting. Skellefteå saknar Jimmie Eriksson, hos AIK saknas Dick Tärnström. "Det är två formsvaga lag som möts"

3 Tre Tre-kronor-spelare på isen, Wesslau, Lundqvist och Kahnberg

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".