Coop nära i Jörn. Foto: Åza Meijer/SR.
Jörn

Åklagaren yrkar på utvisning

"De var för rädda"
1:38 min

Idag kom åtalet mot de nio män som misstänks för flera våldsbrott och stölder i Jörn. Åklagare Kjell Jannesson yrkar att åtta av de ska utvisas från Sverige för gott.

– Jag yrkar på att de ska utvisas. Ingen synes ha någon direkt anknytning till Sverige. En av dem har redan ett avvisningsbeslut från Migrationsverket, eventuellt kan fler ha det. Ganska många av dem har varit här en väldigt kort tid, säger Kjell Jannesson.

Orsaken att åklagaren yrkar på utvisning är också att det antas att de kan göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet, och då de brott de misstänks för är så pass allvarliga.

Det är nio män som åtalas för olika grad av inblandning i en härva av olika brott. Den äldste personen är 55, den yngste 21 år gammal.

De flesta av dem är bosatta i Jörn och Boliden, en bor i Stockholmsområdet. Åtalspunkterna är bland annat rån, grov misshandel, övergrepp i rättssak och stölder.

Stölderna har begåtts i Coopbutiken i Jörn men också i butiker i Skellefteå.
– Mot slutet så går de helt enkelt in och fyller en kundvagn med varor, och sedan går man bara ut. Och det är det som butikerna har tyckt varit så otäckt, särskilt då butiken i Jörn. De sa till sina anställda att inte göra någonting åt det här, för de var för rädda, säger Kjell Jannesson.

Var de drogpåverkade?
– Ja, flera av dem har vi uppfattat att de har drogproblem i alla fall.

Skulle du kalla dem för en liga?
– Ja, det skulle jag göra, säger Kjell Jannesson.

Misshandelsfallen ska ha ägt rum i lägenheter i Jörn. Ett av de fallen handlar om att fyra av männen ska ha slagit ned en annan person och sparkat och slagit mot hans huvud och kropp.

Därefter bestals offret på 1800 kronor och ett armbandsur. En av angriparna sa att han skulle döda rånoffret om denne gick till polisen.

En av männen åtalas också för att ha använt cannabis. Det rubriceras som narkotikabrott.

Reportrar: Agneta Johansson och Peter Öberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".