David Ahlqvist (V), Carin Hasslow (Fp) Karin Lundström (S). Foto: Peter Öberg/SR
Landstingsbudgeten

Protesterna hjälpte inte

Ambulanserna och 90 vårdplatser ska bort
2:00 min

Västerbottningarna konsumerar mycket vård i onödan, det är andemeningen i landstingets sparplan. Igår klubbade hälso- och sjukvårdsnämnden igenom en stor del av förslaget, bland annat att ambulanserna i Malå och Åsele ska bort.

Nämndens socialdemokratiska ordförande, Karin Lundström, känner sig trygg med att det inte får några värre konsekvenser.

– Ja, utifrån det underlag som jag har så tycker jag faktiskt att det känns tryggt. Men vi har naturligtvis lyssnat in kritiken och vi kommer att stärka upp kring sjukstugorna på något sätt. Det är inte exakt färdigt än, men utbildning och kanske någon viss förstärkning.

Men hur högt protesterna än ljudit så får alltså inte Åsele och Malå ha sina ambulanser kvar. Och det är inte det enda som försvinner. Av de 90 vårdplatser som ska bort finns de allra flesta inom sjukhusens medicin och geriatrik – alltså vård av sjuka äldre. Större delen av förslaget röstades igenom igår, och från den första januari ska det börja genomföras.

Både vänsterpartiet och alliansen kom med egna förslag på hur man ska spara. Carin Hasslow, Folkpartiet, vill lägga ut ambulanserna på entreprenad.

– Om man bor i Västerbotten, om man bor uppe i fjällvärlden, i inlandet eller vid kusten, så ska man ha rätt till lika bra vård, lika trygg vård och lika säker vård. Det tror jag inte att man kommer att få.

Att ambulanserna i Malå och Åsele ska bli kvar genom att man upphandlar dem på entreprenad - på vilket sätt ska det lösa problemet?

– Det är ju så att då kan ju de ta en del av kostnaderna också, så att visst blir det en förbilling.

Dessutom tror alliansen att man kan spara pengar på annat än själva vården. Men just vården är vad landstingets ekonomer menar kostar i onödan.

– Vi har en väldigt hög konsumtion av vård i det här länet, och riktigt vad det står för, det är ju svårt att veta. Det kan ju vara traditioner, vad vet jag.

Vården blir dyrare och dyrare - vad ska vi spara in på nästa gång?

– Bra fråga. Vi jobbar ju också väldigt mycket med ett förebyggande arbete, och det är kanske det enda riktiga. Så vi helt enkelt inte behöver nyttja sjukvården så mycket.

Nyheternas samlade rapportering om landstingsbudgeten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".