Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Lycksele

Lång kö till förskolan i Lycksele

70 barn i kön
1:28 min

Nu växer kön för att få en plats på förskolan i Lycksele. Inflyttning och babyboom har gjort att det nu är 70 barn som väntar på en plats.

På en månad har kön till barnomsorgen i Lycksele växt från 46 till 70 barn. Ett angenämt problem som har varit svårt att förutse säger Christina Bergman, verksamhetschef för förskolorna i Lycksele.

– Jag vet inte var de kommer ifrån men det är unga människor som flyttar hit. Jag vet inte om det är lyckselebor som återvänder, jag har inget belägg för det men jag kan sia om att det är så, säger Christina Bergman.

Det brukar vara runt 140 barn som föds men nu har 160 barn sett dagens ljus. Och trots att det varit en stadig siffra på inflyttningar för yngre så sa det boom under 2010 och det blev ett överskott på 25 barn i åldrarna 0-5 år.

Så nu är det 30 barn som ska få plats någonstans inom barnomsorgen. Dels genom snabba lösningar, men även mer långsiktiga, säger Christina Bergman.

– Vi försöker hitta alla lösningar vi bara kan och vi har en fantastisk förskolepersonal som jobbar och ställer upp och man kan ta in fler barn. Nämnden har tagit beslut att vi kan göra förtätningar i barngrupperna.

– Alla upplever det här som positivt så man gör vad man kan, säger Christina Bergman, verksamhetschef för förskolorna i Lycksele.

Lycksele kommun öppnade en ny förskola i januari med 64 platser i januari och det planeras också en ny förskola på Furuvik som ska vara klar senast i mars nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".