Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Lycksele

Många unga i vården i Lycksele

"Det är lätt att få jobb"
1:32 min

Personalen inom vård och omsorg i Lycksele kommun har bland den lägsta medelåldern i Sverige med bara runt 42 år. Detta är något som man från Lycksele kommuns håll är väldigt glada för, men det finns också vissa problem.

I våras gjorde Socialstyrelsen en undersökning på hur många i personalen som hade en passande utbildning till äldrevården. Siffrorna visar att Lycksele, i jämförelsen med resten av länet, låg sämst till. Endast 63 procent av personalen hade en adekvat utbildning.

Lennart Melin, chef för arbetsmarknadsenheten vid Lycksele kommun, menar att det är en utmaning.

– Många gånger är det ganska lätt att komma in som ung och outbildad eftersom att det finns ett behov av att få folk anställda inom den här sektorn. Det är också lätt att man blir kvar och jobbar några år men att man sen väljer att söka utbildning eller jobb på annat håll. För oss som arbetsgivare bygger det då på att man genomför utbildningsinsatser.

Gör ni det då?

– Ja, till viss del görs det nog. Men kanske inte tillräckligt mycket, man kan nog inte bli för klok, säger Lennart Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".