Arkivfoto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Teknik

Mobilnätet 3G överbelastat

Överbelastat mobilnät
2:01 min

Den senaste tiden har många i kustlandet och tätorterna upplevt problem med att smsa, ringa och surfa med sina mobiltelefoner. Surfexplosionen i och med de smarta telefonerna har gjort att nätet har blivit överbelastat.

– Självklart har vi den största respekt för att våra kunder också upplever problem med detta och till exempel man ska kunna ringa 112 om det händer någonting eller att man ska kunna ringa sin kompis om man ska mötas på stan och liknande, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Det finns knep som kan underlätta att ta sig förbi trafikproppen på 3G-nätet - som att byta till 2G - GSM för samtal eller 4G UMTS för datatrafik ojm man kan ställa in det på sin telefon eller dator.

Om man behöver ringa ett nödsamtal till 112 och inte kommer fram kan man pröva rycka ur sim-kortet - då kan man få kontakt med en annan operatör som har bättre täckning och kapacitet där och då.

Före sommaren började operatörerna märka att nåt hände. Fler och fler använde smarta telefoner - var uppkopplade allt mer tid med telefonen. Och man använder datorn med mobila bredbandet. Det går trögare att surfa och ibland kommer man inte fram alls på mobilnätet. 3G.

– Vi är tagna på sängen över den enorma explosionen och så fort det som gått, säger Hans G Larsson.

Det som händer när en mast ska hantera stora mängder trafik i 3G-nätet är att den geografiska ytan som masten kan serva minskar. Vilket drabbar de som bor i utkanten av mastens räckvidd.

Telia och Tele2 har i höst kommit överens om att i det gemensamma nätbolaget öka takten på utbyggnaden av 3G - bygga nya master och förstärka befintliga master.

Telia förstärker även 2G för 4G pågår utbyggnaden i de större städerna. Och man jobbar också på att göra nätet intelligentare, att styra trafiken till rätt ställe. Främst satsar man på universitetsstäderna, populära semesterorter som västkusten, Öland och fjällen där det är ekonomiskt lönsamt. Men Telia har också som mål att nå så många som möjligt och så stor yta som möjligt. Men det går inte i en handvändning att öka kapaciteten.

– Självklart vill vi att det här ska gå så fort som möjligt. Men det är lite som att man får bygga om eller bygga nya vägar att det tar lite tid innan man får alla tillstånd, att planera och såna saker, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".