Foto: Scanpix.
MALÅ

Läkare: "Det kommer inte att gå"

Läkare Anna Jansson i Malå
1:29 min

Landstinget kommer att tvingas ta tillbaka beslutet att dra in ambulanserna i Malå och Åsele. Det tror läkaren Anna Jansson i Malå, som inte tror att de akutbilar som landstinget talar om kommer att fungera som ersättning.

– Det är jag övertygad om. Jag hoppas bara att de gör det innan det kostat någon livet. 

Det största problemet som Anna Jansson ser är att ambulansens arbete ska tas över av IVPA, i väntan på ambulans som utförs av räddningstjänsten. De är utbildade i IVPA men har inte rätt att ge ut läkemedel till patienten. Det måste man vara sjuksköterska för.

Det har varit tal om att skicka med en sköterska från Malås hälsocentral, men några sådana resurser finns inte i just nu.

– I nuläget behöver vi sjuksköterskan som annars är iväg med ambulans under tiden som den personen inte är på utryckningar. Det är inte som att någon sitter och rullar tummarna på arbetstid när det inte är utryckning, säger Anna Jansson.

Enligt Anna Jansson kommer det alltså att krävas mer utbildning för räddningstjänsten och extra resurser för att få det hela att gå ihop och i slutänden tror hon inte att det här blir en besparing. 

– Jag har svårt att tro det och jag har svårt att se vem i räddningstjänsten som har möjlighet att ingå i IVPA eftersom de har vanliga arbeten och jour var fjärde vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".