Kjell Edlund Konsum Nord hoppas att franschise ska ge bättre lönsamhet. Inga Korsbäck/SR
Västerbottens län

Coop satsar på franchise

Coop satsar på franchise
1:52 min

Det blev ingen franchisebutik i Sorsele men nu är det klart att Konsum Nords butik i Hörnefors blir det. Coop Nords informationschef Kjell Edlundh berättar varför de vill testa franchise.

– Förhoppningen är att det blir bättre lönsamhet.

Franchise betyder att butiken, i det här fallet coopbutiken i Hörnefors fortsätter att ha samma namn och ägs av Coop men drivs av en privat entreprenör. Den nya entreprenören sköter om butiken och har hand om personalen medan Coop ansvara för sortiment, priser och medlemsåterbäring. Coop nords informationschef Kjell Edlundh tycker inte att fraichise går på tvärs med coop kolektivagrundidé.

– Syftet med föreningen är att göra medlemsnytta och det gör vi genom billiga varor och medlemsåterbäring.

Vem som tar över butiken kan Kjell Edlundh inte säga men han berättar att de skrivit ett föravtal med en person och planen är att han ska ta över i mars. De risker som han tar är att han kan förlora de pengar som han satsat i bolaget om det går dåligt men Kjell Edlundh tror inte att det blir några problem.

– Det ska gå bra eftersom vi haft bra sökanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".