Foto: Anna Burén/SR.
Jörn

Trångbott för ensamstående flyktingar

Asylsökande är trångboda i Jörn
1:37 min

Många ensamstående asylsökande är trångbodda i Jörn. De delar inte bara lägenheter utan också sovrum med andra asylsökande som de inte känner och det kan leda till problem.

– Det bli säkert problem, det är trångt här, om en person lagar mat så måste alla andra vänta tills personen blir klar. Vi har ett litet kök som du själv ser. Vi är åtta personer som bor i den här lägenheten, det säger Mohamed Reza som delar lägenhet med sju andra.

I lägenheten bor alltså 8 personer med 5 olika nationaliteter. Alla är asylsökande och väntar på beslut om sina asylärenden. De här personerna delar på 3 sovrum och ett litet kök.

Enligt Boverkets norm anses hushållet som trångbott om det bor mer än en person per rum i en bostad - kök och vardagsrum.

Helen Ekstam doktorand i psykologi på institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Hon säger att konsekvenserna bli stora för de här människorna som bor så trångt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".