Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
JÖRN

Migrationsverket lovar ändring

Ska se över trångboddheten
1:37 min

Migrationsverket lovar nu att se över problemen med trångboddhet vid flyktingförlängningen i Jörn. 8 asylsökande från fem nationer trängs i en trea. Migrationsverket säger att det är två för många.

– Då är det två mer än vad normen säger. Det kan vara olika orsaker, det händer att ensamma män väljer att flytta ihop eftersom de i regel känner varandra och då kan det bli den här typen av överbeläggningar, säger Per-Erik Bjurholt, enhetschef för Migrationsverkets norra region

– När vi får vetskap om det så jobbar vi för att de ska bo enligt den norm som vi har, det vill säga i det här fallet sex personer, säger Per-Erik Bjurholt. 

Enligt Boverkets normer räknas det som trångbott om det bor mer än en person per rum. Och enligt doktoranden i psykologi Helen Ekstam kan trångboddhet leda till högt blodtryck, sömnproblem och skapa aggressioner eller leda till passivitet.

– Det hade säkert varit betydligt lättare om vi hade haft möjligheten att låta personer bo en person per rum. Men vi har normen på två personer per rum som vi ändå måste följa.

Så det är ekonomiska skäl som styr?

– Alltså det är klart att det handlar om pengar. Vi ska vara effektiva och eftersom det också är skattemedel vi hanterar så är det självklart så.

Men det är inte bara trångboddhet som är ett problem i Jörn. Enligt TV4 Nyheterna är det fullt med glaskross och råttor runt omkring husen.

– När det gäller fastigheterna och det så är det ju Skebo som svarar för det och vi hyr lägenheter som ska vara beboeliga.

– Vi får ju följa upp det här och sen får ju vi sätta oss med oss ned tillsammans med Skebo och föra en diskussion om hur vi ska agera framåt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".