Lars Lundmark, Foto: Nina Eriksén/SR.
VÄSTERBOTTEN

Nya insatser mot inbrott

Team på tre utreder brotten
1:37 min

När inbrotten ökar i länet tar Polisen nu nya grepp för att få fast tjuvarna. Ett team på tre personer jobbar i ett projekt med att utreda inbrotten.

Projektet startade i september och Lars Lundmark, biträdande chef för länskriminalavdelningen håller i teamet.

– Vi har tyvärr en stigande kurva av bostadsinbrott i Västerbotten, säger Lars Lundmark.

I år har det varit 140 inbrott i permanenta bostäder i länet. Om man räknar alla inbrott som inte skett i butiker blir siffran drygt 580. Men det är inte teknik, utan pengar och guld som inbrottstjuvarna är intresserade av.

Polisen tror sig veta att flera inbrott är gjorda av personer som inte har någon koppling till Västerbotten och bara tillfälligt vistas i Sverige. Utredningsgruppen har identifierat tre misstänkta och nu tagit hjälp av polisen i deras hemländer för att lösa brotten. Om det kommer att ge något resultat återstår att se.

– Idag har vi inte löst något brott än men vi har påbörjat utredningsarbete och begärt åtgärder i annat land. Sen får vi se.

Utredningsgruppen består av tre personer. Nu i november ska det beslutas om gruppen ska finnas kvar och trots att inget brott har blivit helt löst än är Lars Lundmark nöjd med gruppens arbete.

– Vi har bara hållit på i en månad och ser redan resultat, säger Lars Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".