Borrkärnearkivet ska röntgas. Foto: Magnus Bergner, SR.
Malå

Borrkärnor röntgas i jakt på metall

Borrkärnor röntgas för att hitta metaller
1:42 min

Vilka metaller döljer sig i de många tusen borrkärnor från den svenska berggrunden som ligger i det statliga borrkärnearkivet i Malå?

– När man scannar borrkärnorna får man fram vilka metaller de innehåller. Syftet är att nya gruvor ska kunna öppnas, att det här leder till nya fynd i Sverige, det säger Lisbeth Hildebrand chef för mineralinformation på Sveriges geologiska undersökning.

17 000 borrkärnorfrån hela landet finns samlade i en stor hangar i Malå. Och nu ska en stor del analyseras. Varje kärna kommer att stoppas in en apparat där den bestrålas. Resultaten kommer att presenteras på webben:
– För bolag att snabbt kunna kika igenom vad som finns i kärnorna. Det i sin tur kan generera intresse hos bolagen att se på nya ställen som man kanske inte har tittat på tidigare.
Regeringen har i budgeten avsatt 30 miljoner kronor per år till en 4-årig satsning på mineralinformation, bland annat den här scanningen av borrkärnor.

– Den man kommer se är det kemiska innehållet, hur mycket järn hur mycket koppar och så vidare.

Jan-Anders Perdahl på SGU tror på intressanta resultat.

– Framförallt när det gäller metaller som är svåra att se med blotta ögat som till exempel sällsynta jordartsmetaller.

Hur kommer det sig att det finns så mycket sten här som man  inte vet vad den innehåller?

– Borrkärnorna borrades av ett syfte. Det var kanske att leta koppar och då tittade man bara på koppar. Men det betyder inte att borrkärnorna inte är användbara för andra metaller och andra syften. Till exempel är knappast några borrkärnor borrade före 1980 analyserade för guld.

Ur regeringens budgetproposition 2012

Kvalificerad mineralinformation. Sveriges geologiska undersökning (SGU) tillförs 30 miljoner kronor per år under en fyraårsperiod för en förstärkt satsning på kvalificerad mineralinformation i form av ökad geologisk kartering och digitalisering av borrkärnor med mera. En utvecklad och förbättrad mineralinformation skapar möjligheter att attrahera ökat svenskt och utländskt kapital till investering i prospektering efter mineralresurser vilket kan ge snabbare resultat i gruvverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".