Viveka Nystedt, förskollärare och samordnare på familjecentralen i Lycksele. Foto: Emma Jonsson/SR.
Lycksele

Lyckselebarnen har blivit fler

Fler småbarn i Lycksele
1:30 min

Det finns fler småbarn i Lycksele än på många år. Nu har kommunen över 800 barn i åldern 0-5 år, det är 100 fler än vad som varit vanligt hittills under 2000-talet. Detta har nu lett till en akut brist på förskoleplatser. Viveka Nystedt som arbetar vid familjecentralen i Lycksele träffar många föräldrar och barn och hon ser tillgången på arbete som en av många orsaker till den hastiga ökningen.

Orsakerna till ökningen är många, bland annat så har antalet födda barn blivit fler. Viveka Nystedt arbetar vid familjecentralen i Lycksele, hon vill inte spekulera i varför folk föder fler barn men hennes kontakt med föräldrar och barn på familjecentralen har gjort att hon sett ett mönster.

– Jag möter många föräldrar här på öppna förskolan som är inflyttade och det är jobben som är den största anledningen till att de har flyttat hit, säger Viveka Nystedt.

Men den stora barnaskaran innebär också ett större behov av förskoleplatser. Kommunen söker efter lösningar och har bland annat planerat för en nybyggnation av en förskola på Furuvik. Men även förtätningar av barngrupperna kan bli aktuellt. Föräldrarna är informerade om planerna men Viveka Nystedt menar att det trots detta florerar en viss oro kring det osäkra läget bland föräldrarna på familjecentralen.

Marianne Hagselius vid Lycksele kommun har tagit fram statistik på antalet inflyttade och utflyttade barn i åldrarna 0-5 år i Lycksele. 2010 flyttade 48 barn in i Lycksele kommun och endast 27 flyttade ut.Totalt fanns då 791 barn i Lycksele kommun. Idag beräknas det antalet ha stigit till 806 och det är den högsta siffran på många år.

– Det känns jätteroligt, barnen är ju vår framtid, avslutar Viveka Nystedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".