1 av 4
Anders Mattsson hjälper Sixten att klippa bandet vid invigningen. Foto: Emma Jonsson/SR.
2 av 4
Anders Mattsson håller upp Ur och Skur skylten inför föräldrar och barn på förskolan Äventyret i Vindeln. Foto: Emma Jonsson/SR.
3 av 4
Barn och föräldrar blev bjudna på en tårta som påpassligt nog var grön till färgen. Foto: Emma Jonsson/SR.
4 av 4
Barnen på Ur och Skur förskolan Äventyret i Vindeln tillsammans med Anders Mattsson th och förskolläraren Carina Jonsson i mitten. Foto: Emma Jonsson/SR.
Vindeln

Förskolebarnen som är ute, i ur och skur

Sixten klipper bandet
1:35 min

I veckan invigdes Ur och Skur-förskolan Äventyret i Vindeln. Ur och Skur-förskolan handlar om att barnen spenderar stora delar av tiden utomhus.
Friluftsfrämjandets ordförande Anders Mattsson kom på idén om profilering och det är just från främjandet som pedagogiken är hämtad.

Ur och Skur-förskola är inget nytt påfund. I närmare 25 år har Ur och Skur förskolor funnits i Sverige, men detta blir alltså den första i Vindeln och i och med det är Äventyret också den första kommunalt profilerade förskolan i Vindeln.

Ewa-May Karlsson är kommunalråd i Vindeln och hon tycker att profileringen är positiv:

– Det är hemskt kul när en förskola lyckas profilera sig, men det hade inte gått utan det stora engagemanget från personalen. Med en utveckling av barnomsorgen får vi också en attraktivare kommun, säger hon.

Kommunen har finansierat projektet och förskollärarna på Äventyret har bland annat läst 7,5 högskolepoäng för att kunna tillämpa den speciella pedagogiken som används på Ur och Skur- förskolorna. Det är alltså meningen att barnen ska spendera stora delar av tiden utomhus, något som redan praktiseras av många förskolor, men på Äventyret har man tagit det ett steg längre enligt förskolläraren Carina Jonsson:

– De är inte ute riktigt lika många timmar som vi. Vi tar emot våra barn ute när de kommer på morgonen och vi äter också ute i den mån det går, sen har vi dagar då vi är ute precis hela dagen.

– Men hur gör ni när det blir riktigt kallt?

– Vi sitter inte ute i spöregn. Blir det riktigt kallt gäller det att klä på sig, men vi är inte ute efter att ge barnen frostskador, det handlar om sunt förnuft. Sen hoppas vi att vi ska kunna få en grillkåta, så kanske vi skulle kunna värma oss där senare i vinter, säger Carina Jonsson.

Föräldrar, personal och barn var alltså alla samlade när förskolan invigdes i veckan, det blågula bandet hängde där i vanlig ordning och tårtan hade färgats grön dagen till ära. Men mellan sången och flärparnas tjut var det en sak som fattades.

– Vi vill ha SNÖ!, avslutar Carina Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".