Näringsliv

Norrlands riskkapitalbolag mjukstartar

Förra näringsministern och centerledaren Maud Olofssons satsning på Norrlands näringsliv, riskkapitalbolaget Inlandsinnovation AB, börjar ta form så smått.

Riksdagen klubbade förslaget förra hösten, regeringen formerade en styrelse i september. Ännu har inte en riskkrona hunnit satsas i norrlands näringsliv.

Gunnar Olofsson är VD sen den 10 oktober och har skaffat kontor i Östersund och skall anställa tre-fyra personer.

– Vi har startat verksamheten med att kartlägga vilka andra aktörer i regionen, både statliga och privata företag som sysslar med riskkapital.

2 miljarder kronor finns till förfogande att satsas, eller användas som säkerhet gentemot banker, när företag vill starta eller utveckla verksamheter som de annars inte skulle ha råd med eller få lån till. Tillsvidare är de placerade så att de skall förränta sig i väntan på att ges som lån.

"Inlandsinnovation AB skall bidra till att potentialen i regionens tillgångar och entreprenörskap tas tillvara genom investeringar för ökad förädling och diversifiering av näringslivsstrukturen, och öka dynamiken i näringslivet" skrev näringsminister Maud Olofsson i sin presentation. Hittills har VD Gunnar Olofsson alltså inte hunnit satsa några pengar, men fått påstötningar från flera företag. De finns bland annat i kraftfältet runt Umeå universitet.

– Vi erbjuder möjligheter till alla typer av branscher. Den enda begränsningen är geografisk: Från Torsby i söder till Haparanda i norr. Men vi har sagt såhär inledningsvis att tre till fyra segment sticker ut. Ett är besöksnäring, alltså turism. Det andra är bioenergi och det tredje är nya tekniska innovationer.

Till det, som fyra då, ser jag eftersom jag just suttit med Umeå universitet, att tillsammans med dem få in nya företagare med nya produkter i området, säger Gunnar Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".