1 av 2
Lisette Forsgren och Ingela Johansson på Vännäsby äldrecenter. Foto Marie Wenger/SR.
2 av 2
Ingela Johansson häller upp saft. Foto Marie Wenger/SR.
Vännäs

Sjukskrivningarna ökar inom äldrevården

Sjukskrivningar ökar i Vännäs
1:47 min

Ständiga förändringar i arbetssituationen, besparingar och brist på inflytande tär hårt på arbetsglädjen i Vännäs äldrevård och nu ökar personalens sjukfrånvaro.


– Det spelar ingen roll hur mycket man sliter och jobbar och allting, så blir det ingen skillnad. Så jag tror att folk har börjat tänka, om man är sjuk eller krasslig, "jamen jag är hemma idag, då får jag tid till återhämtning", säger Ingela Johansson vårdbiträde på Vännäsby äldrecenter.

Ingela Johansson och hennes kollegor är trötta på nya direktiv från högre ort. Knappt hade de flyttat in i det nybyggda äldrecentret förrän det kom besparingskrav, och sedan i somras måste alla här jobba varannan helg. Samtidigt fick de rätt till heltid, men den som ville gå upp i heltid måste vara beredd på hoppa mellan olika arbetsplatser. Och hela tiden kommer det nya kvalitetskrav från chefer som man knappt sett ansiktet på.

Lisette Forsgren är undersköterska.

– Man får bara höra att det ska sparas och sparas och sparas. Det är inte roligt att höra det. Vi är vuxna människor, vi förstår att vi måste ha en budget som går ihop. Men det behövs ju så lite också för att man ska känna sig sedd, man behöver några små morötter.

Och nu har sjukfrånvaron bland vård- och omsorgspersonal, efter flera års nedgång, vänt uppåt. Det tycker kommunledningen är så allvarligt att de har tillsatt en arbetsgrupp för att ta reda på varför. Socialchefen Ulf Norberg vill inte svara på kritiken, eftersom frågan håller på att utredas. Inom några veckor ska det komma förslag på åtgärder, säger han. För Ingela Johansson på Vännäsby äldrecenter är Ulf Norberg bara ett namn på ett papper.

– Alltså energin tar ju slut. Man får knappt en klapp på axeln, där de säger "vad bra ni gör det, det är jättebra gjort." Utan det är hela tiden bara, ja, jag vet inte ens om de vet vad vi gör.

Vilka då?

– Ja våra chefer. Högre chefer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".