Umeå polisen får använda sig av blodbank

Nytt hopp har tänts för Umeåpolisen i jakten på den så kallade Hagamannen. Regeringsrätten har beviljat prövningstillstånd för polisens begäran att hitta förövaren med hjälp av uppgifter från en blodbank.

-Vi har vänt på varenda sten under utredningen, det här är en del av det, säger förundersökningsledaren Göran Markström till TT.

Under 1999 och 2000 inträffade ett antal brutala våldtäkter och övergrepp mot kvinnor i Umeå. Tillvägagångssättet vid de olika brotten gjorde att polisen snabbt misstänkte att de utförts av en och samma gärningsman. Men Hagamannen, som han kom att kallas, har sedan dess gäckat polisen. I ett försök att hitta en ny väg i utredningen begärdes ett utdrag ur PKU-registret som finns vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det innehåller blodprov från alla barn födda i Sverige efter 1975. Omkring tre miljoner blodprov innehåller individens fullständiga DNA-uppsättning.

Västerbottenspolisens begäran gällde dock en förteckning över alla manspersoner födda mellan 1963 och 1978 som efter 1999 begärt utträde ut registret. Polisen misstänker att Hagamannen har gjort det. Några vävnadsprov för DNA-jämförelser har polisen inte begärt. Både sjukhuset, länsrätten och kammarrätten har redan gett avslag. Nu har Regeringsrätten, som är högsta rättsinstans, funnit att ärendet är principiellt så viktigt att det kommer att tas upp till prövning. Beskedet glädjer Göran Markström: -Det är väldigt positivt och intressant. Utredningen är mycket omfattande och det här är en viktig del av den, säger han.

Markström anser att det är angeläget för hela samhället att polisen ges möjligheter att komma så långt det är möjligt i sökandet efter gärningsmän som Hagamannen. -Jag ser det som principiellt viktigt att vi kan använda de verktyg som finns. Därför är det bra att vi får det här prövningstillståndet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".