Varning för bortrest-annonser

Ett par i Umeå satte in en annons i tidningen inför kvinnans födelsedag: ”Uppvaktning undanbedes - bortrest.” Nu vill de varna andra från att skriva i födelsedagsannonser att de åker bort, för när paret kom hem hade det varit inbrott i huset.

Annonsen gav oönskad uppmärksamhet - när paret kom hem möttes de av ett krossat fönster, blodspår, utdragna lådor och stulna smycken. Inte ens en vecka har gått efter inbrottet när den drabbade kvinnan berättar:

”Vi önskar att annonsen aldrig sattes in, för de har väl sett i tidningen att vi är borta. Det kanske verkar dumt efteråt, men vi tänkte inte så innan det hände. Alla mina smycken är borta. Det känns som att de har varit innanför huden. Det känns smutsigt - vi vet ju inte vilka det var.”, säger hon.

Paret har ett säkert lås på altandörren så tjuvarna slog sönder ett fönster i stället. Polisen har fingeravtryck och DNA, men det räcker inte - utredningen har redan lagts ner. Polisen kan inte säga något om hur vanligt det är att tjuvar bryter sig in efter att ha läst tidningsannonser som säger att någon är bortrest, eftersom det inte förs sådan statistik. Uppklarningsprocenten är generellt sett låg, men polisen i Västerbotten har ändå som policy att åka ut på alla villainbrott och säkra spår.

Det vanligaste sättet som inbrotten sedan klaras upp på är att stöldgods hittas efteråt i samband med en annan brottsutredning. Då kan polisen nysta vidare. Västerbottens län har, i jämförelse med riksgenomsnittet, väldigt få bostadsinbrott. I fjol anmäldes ändå 175 bostadsinbrott, vilket ju blir ungefär ett inbrott varannan dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista