Regeringen vänder sig till EU

Regeringen beslutade idag (torsdag) att låta EU-kommissionen yttra sig om Botniabanans sträckning vid Umeälvens delta innan man fattar det slutliga beslutet om sträckningen.
I dagens beslut konstaterar regeringen att kommissionen ska beredas tillfälle att yttra sig innan regeringen avgör ärendet. Efter det att kommissionen yttrat sig kommer regeringen att fatta beslut i frågan om Botniabanans sträckning vid Umeå. Enligt Dagens Nyheter råder delade meningar mellan miljödepartementet och näringsdepartementet. Banverket vill bygga Botniabanan med en östlig sträckning mellan Nordmaling och Umeå. Sträckan går vid Umeälvens delta och har stor betydelse för fågellivet. Regeringen har tidigare föreslagit deltat som ett så kallat Natura 2000-område. Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden inom EU som är av särskilt intresse från naturvårdssynpunkt. Syftet är att värna om naturtyper och livsmiljöer för de arter som EU-länderna har kommit överens om är av gemensamt intresse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista