Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förturen i bostadskön försvaras i Umeå - men anses onödig i Lund

Publicerat fredag 8 oktober 2004 kl 18.23

Bostadbolaget Bostadens VD Rolf Thomasson försvarar att det kommunala bostadsföretaget i Umeå har förtur för sina anställda till lägenhet. I studentstaden Lund tycker bostadsbolaget däremot att det är enkelt att hänvisa de anställda till bostadskön.

En bostadssökande i Umeå kan alltså bli snuvad på en lägenhet om en anställd på Bostaden vill ha den, för då går den anställda före. Ett gammalt system som sticker i ögonen på studenterna i Umeå.

I studentstaden Lund är det också svårt att få lägenhet, precis som i Umeå, och där har kommunens bostadsbolag LKB ingen förtur för sina anställda till bostäder.

- Nej det finns ingen förtur för dem, vi har ju ett stort tryck på bostadsmarknaden, säger LKB:s vd Börje Svensson.

Bostadens VD i Umeå Rolf Thomasson försvarar förtursregeln för bostadenanställda i Umeå.

- Den har vi haft sedan 1953 för att i samband med rekryteringar och på annat sätt kunna ordna den anställde bostad, säger Thomasson.

- Det är klart att det vore trevligt att kunna hjälpa den egna personalen, men frågan har inte varit särskilt aktuell och det har inte vållat något bekymmer att inte kunna göra, säger Börje Svensson, Lunds kommunala bostadsbolag.

- Det här är ingen annan förmån än att om vi behöver rekrytera en person till företaget, som flyttar till staden, så måste vi ha en möjlighet att göra det. Det är för fast anställd personal, för deras eget personliga behov, säger Rolf Thomasson, Umeå.

- För mig är det ganska enkelt att hänvisa till att man måste kvalificera sig via bostadskön. Har man då förutsättningar att hyra en bostad, dvs man har skött ekonomin och liknande, så får man lägenheten. Lika för alla, säger Börje Svensson, Lund.

- Andra allmännyttiga bostadsföretag har ju inte vi något med att göra, vi måste ju göra det som är rationellt och bra för oss, säger Rolf Thomasson.

Kan detta inte uppfattas som ett privilegium?

- Nej. Och inte heller ett problem, säger Rolf Thomasson, vd för Umeås kommunala bostadsbolag Bostaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".