Norran och VK går ihop

Norra Västerbotten och Västerbottenskuriren slås ihop ägarmässigt. Beslutet fattades vid ett gemensamt ägarmöte i Umeå i går. Eftersom Folkbladet redan ingår i VK så blir länets största dagstidningar nu ett enda företag.

- Journalistiskt ska inget märkas av sammanslagningen, säger Rolf Salomonsson, ordförande i VK. Däremot hoppas han på andra vinster, till exempel när det gäller annonser. Dessutom tror han på ett enda gemensamt tryckeri i framtiden.

- Jag ser inget negativt i det här, säger Roger Lindström, klubbordförande i Journalistförbundet på Norran.

Också Bertholof Brännström, ordförande i journalistklubben på VK är positiv.
- Det här är bara positivt att företaget stärker sin position eftersom det inte är fråga om att säga upp personal, säger han.
- Vi har sett att sammanslagningar av den här sorten kan fungera på annat håll. I Skåne till exempel, säger Bertholof Brännström.

Mia Boström på VF är också positiv till sammanslagningen så länge den inte innebär en redaktionell sammanslagning.

Lars Bodén, politisk chefredaktör på Folkbladet, säger till P4 Västerbotten att vi får vänja oss vid den här typen av tidningssammanslagningar. Gratistidningar och andra konkurrenter om annonser gör det nödvändigt för tidningarna att vidta åtgärder. Och då är ett samgående mellan tidningarna som här i Västerbotten något bra, anser Lars Bodén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".