Första gången EU tar över

Det är första gången som svenska regeringen skickar över ett sådant här ärende att prövas av EU och det beror på att Umeälvens delta nyligen utsetts till ett område som är skyddat av EU.
Göran Enander är planeringschef på Miljödepartementet och säger till Sveriges Radio att regeringen valt att vända sig till EU-kommissionen för att det är en konflikt mellan motstridiga intressen i området. - Nu har vi det första fallet med en planerad exploatering vid ett Natura 2000-område, säger han. EU-kommissionen har tidigare ställt sig tveksamma till exploateringen, men då gjorde de en bedömning utifrån naturvärden. - Nu kommer EU att få ett material där det framgår att den här sträckan har stor regionalekonomisk betydelse, och att syftet med projektet inte går att genomföra på annat sätt än att man lägger järnvägen här, säger Göran Enander.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".