Få älgar fälls under vinterjakten

Vinterjakten efter älg ger väldigt litet utbyte. En undersökning som Lycksele jaktvårdskrets gjort visar att vinterjakten bara ökar avskjutningen marginellt.

Köttet från en älgkropp som kyls av för snabbt blir seg och hopplös. Till och med köttfärsen blir seg, säger en del. Älgjägarna fryser på passet och kör fast på oplogade vintervägar. Mycket av nöjet försvinner när temperaturen kryper nedåt.

Lycksele jaktvårdskrets omfattar de centrala delarna av inlandet och för att ta reda på fakta om det här har kretsen frågat jägarna vilken månad de sköt älgarna. Svaret visar att 5 vuxna älgar sköts i december, det är bara en procent av de totalt inrappoterade. Inte heller kalvar skjuts på vintern i någon större omfattning. I Lycksele sköts 15 kalvar i januari. Bara två procent av kalvarna.

Kalvjakten i januari har kommit till för att minska betesskadorna på skogen men om Lyckseles statistik gäller för hela länet är januarijakten nästan betydelselös för att minska skogsskadorna.

Även teorin om att mycket vandringsälg från fjälltrakterna skjuts på vintern är fel, åtminstone för Lyckseles del säger Bert-Ove Bäckman, tillfördnad ordförande i jaktkretsen.

- Det är i septermber- och oktoberjakterna som älgarna fälls.

Vinterjakten efter älg ger väldigt litet utbyte. En undersökning som Lycksele jaktvårdskrets gjort visar att vinterjakten bara ökar avskjutningen marginellt. Lycksele jaktvårdskrets gjorde en enkät som visar avskjutningen månadsvis för fjolårets älgjakt.

Lycksele jaktvårdskrets omfattar Lycksele kommuns hela areal. Här är fördelningen månadsvis:

Vuxna djur:

Sep: 549

Okt: 168

Nov: 25

Dec: 5

Kalvar:

Sep: 317

Okt: 217

Nov: 56

Dec: 10

Jan: 15

Statistiken motsvarar 84 % av den avskjutning som inrapporterats till Länsstyrelsen. Undersöknings resultatet ligger därför något under det verkliga antalet älgar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista