Vänsterpartiet

Sjöstedt föreslås som ny V-ledare

9:34 min

Riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt från Umeå föreslås bli ny partiledare för Västerpartiet efter Lars Ohly. Det föreslår Vänsterpartiets valberedning. Men valberedningen var inte enig. Några personer håller fast vid sitt förslag att Rossana Dinamarca ska bli partiledare.

Under hösten har Sjöstedt, Ulla Andersson, Rossana Dinamarca och Hans Linde kämpat om vem som ska ta över efter Lars Ohly.

På lördagseftermiddagen kom partiets valberedning med beskedet om att den föreslår Jonas Sjöstedt, som också fått flest nomineringar. -Han uppfyller alla de kriterier som vi har ställt upp. Vi tror på Jonas kapacitet att göra Vänsterpartiet starkt och framgångsrikt, sade beredningens ordförande Elise Norberg Pilhem.

Jonas Sjöstedt berättar att han blev glad och rörd över att bli föreslagen som ny partiledare.

– Det är det finaste politiska uppdraget jag kan tänka mig, säger han.

Ett mål för honom är att partiet ska växa.

- Jag tror det finns ett utrymme för Vänsterpartiet på mer än tio procent av valmanskåren, men när vi kommer dit vågar jag inte säga något om, säger han till TT.

Jonas Sjöstedt vill att Vänsterpartiet ska gå i spetsen för att forma en ekonomisk politik för full sysselsättning. Ett annat prioriterat område är klimatet.

– För oss blir det en huvuduppgift att vara med och formulera en politik med investeringar på klimatområdet som gör att Sverige blir världsledande i att visa att vi kan minska utsläppen av växthusgaser.

Han var också väldigt tydlig med att riskkapitalbolagen ska bort ur välfärden.

– Jag kan redan nu hälsa för hela Vänsterpartiets räkning till alla som vill samarbeta med oss att i den här frågan kommer vi inte att ge oss.

Två personer i valberedningen reserverade sig. Patrik Strand var en av dem, hans motiv är att V är ett feministiskt parti.

– Det borde synas genom att vi har en kvinnlig partiledare, säger han.

Efter att valberedningens beslut blivit offentligt meddelade Hans Linde att han drar tillbaka sin kandidatur medan både Ulla Andersson och Rossana Dinamarca förklarade att deras kandidatur står kvar.

På kongressen i januari ska ombuden också bestämma om partiet ska övergå till delat ledarskap. Såväl Ulla Andersson som Jonas Sjöstedt är för det medan Rossana Dinamarca vill att en person ska leda partiet.

Fredrik Gunér/TT
Lennart Hansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista