Fjällvärlden

Större krav på säsongsboende i fjällen

1:51 min

Kraven har ökat på både arbetsgivare och anställda bland säsongsarbetare i fjällen.

– Ska vi få tillgång till kompetent personal krävs också att vi ordnar ett drägligt boende, det är där skon klämmer, säger Patrik Berg som är delägare till skidanläggningen i Kittelfjäll.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån säsongsarbetar ungefär femton tusen ungdomar i åldern 15-24 år varje år i Sverige. Ett tusental av dem finns i Västerbotten. Lucas Lindh kommer från Skellefteå men gör säsong i Hemavan för femte året i rad. Han har lyckats hitta ett eget billigt boende, men det innebär också vissa inskränkningar på privatlivet.

– Jag hyr en liten utestuga av en äldre kvinna och bor på hennes gårdsplan, men toalett, dusch och kök finns inne hos henne, säger Lucas Lindh.

Felizia Lindqvist gör också säsong i Hemavan, hon bor i sina föräldrars fjällstuga mitt i Hemavan.

– Det var lätt för mig men det är jättesvårt för många andra, många vill inte hyra ut enskilda stugor till säsongsarbetare. Sen finns det säsongsboende för de som inte har något boende, men det är mycket folk på liten yta och jag är glad att jag slipper bo där.

– Du har haft ganska tur med andra ord, att du hade en lägenhet redan innan du flyttade upp?

– Det var också en del i varför jag flyttade upp, att vi hade lägenheten, jag vet inte om jag hade gjort det annars, säger Felizia Lindqvist.

Boendesituationen för säsongsarbetarna har blivit bättre, men det skokartongsliknande boendet existerar dock än idag, menar Patrik Berg i Kittelfjäll.

– Vi har fått investera för denna säsong, vi har köpt ett äldre hus som vi håller på att renovera just därför att personalen ska få så bra boende som möjligt, avslutar Patrik Berg.

Emma Jonsson

emma.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista