Radon i skolor måste åtgärdas

Skolorna i Vilhelminabyarna Nästansjö och Saxnäs har förhöjda radonhalter i inomhusluften. De förhöjda värdena innebär ingen akut risk för de som vistas i lokalerna, säger Ann-Louise Söderman på Statens strålskyddsinstitut, men problemen bör ändå åtgärdas så snart som möjligt, säger hon.

Regeringens har bestämt att år 2010 ska radonhalten i alla skolor och förskolor vara lägre än 200 Bq per kubikmeter luft och Socialstyrelsens riktvärde ligger också på den nivån.

Mätningar visar att värdena i Saxnäs och Nästansjö skolor varierar men som högst så har halterna av radon varit upp till 4 gånger så högt som gränsvärdet.

Komunstyrelsen i Vilhelmina kommer nu att diskutera vad som bör göras och när.

- Det är viktigt att man undersöker de här skolorna väl så man hittar rätt åtgärd till problemet, säger Ann-Louise Söderman, utredare på Statens strålskyddsinstitut. Efter åtgärd är det också viktigt att undersöka skolorna och se att halterna verklighen har gått ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".