Dålig integrering av invandrare i Umeå

Umeå kommun saknar planering för integration av invandrare och gör i stort sett ingenting för att motverka diskriminering. Den kritiken framför Jabar Amin, chef för Antidiskrimineringsbyrån i Umeå. Kommunalrådet Lennart Holmlund (s), med yttersta ansvaret för integrationsfrågor, avfärdar kritiken med att han inte förstår något av vad Jabar Amin säger.

För ett par veckor sedan kunde P4 Västerbotten visa att bara en tredjedel av de pengar som Umeå avsatt för de etniska föreningarna betalades ut. Det förklarade samorganisationen för invandrarföreningarna i Umeå, SIUM, berodde på att Umeå kommuns ledning är ointresserad av integrationsfrågor.

Jabar Jamin uttrycker stark kritik i samma riktning. Amin har lång erfarenhet av integrationsfrågor, dels för att han själv är invandrare från irakiska kurdistan men kanske ännu mer p.g.a. sitt arbete med flyktingfrågor och som sakkunnig på riksplanet. Nu är han alltså chef för den statligt stödda Antidiskrimineringsbyrån. Han underkänner Umeå kommuns integrationspolik sen kommunstyrelsen la ner invandrarbyrån.

-  Umeå kommun har integrerat invandrarfrågor i den ordinarie verksamheten, säger kommunalrådet Lennart Holmlund (s). Han säger dessutom att invandrargrupperna har helt olika uppfattning och att han inte begriper och aldrig har begripit vad Jabar Amin säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista