Jämställdhet kartlagd bland samer

Renskogen och de samiska beslutsorganen domineras av män, medan de samiska arbetsplatserna är kvinnornas värld. Det visar en kartläggning som Sameradion och Same TV har gjort.

Sametingets kansli är en av de största samiska arbetsplatserna med 20 anställda på fyra olika orter. Precis som på de flesta samiska arbetsplatserna så är en stor majoritet kvinnor - på sametinget är 14 av 20 anställda en kvinna.

Sameradion och Same TV har undersökt 17 samiska arbetsplatser och vår undersökning visar att nästan 70 procent av de anställda är kvinnor.

- Det är bra att siffror kommer fram, men resultatet är beklämmande. Det säger Ellacarin Blind, projektledare för jämställdhetsprojektet På lika villkor i Sápmi.

I renskogen och i sametingets olika beslutsorgan är det mannen som regerar. I landets 52 samebyar så är det endast tre byar som har en kvinna som ordförande och enligt siffror från Statistiska centralbyrån så ägs åtta av tio renar i Sverige av män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".