Svikna vallöften för skolan

Två år har gått sen Socialdemokraterna i Umeå lovade att satsa på skolan men det är inget som elever, föräldrar eller lärarfacket märker något av. Istället ser de en mängd problem, brist på vikarier, stress, ingen fortbildning och stora barngrupper på förskolan.

Stefanie Westerlund är elev på Östra gymnasiet i Umeå och hon säger att det är svårt att få tag på lärarna och att de är många i hennes klass.

- Det är inte alltid kul att gå till skolan, jag kan inte känna mig glad precis, säger hon till P4 Västerbotten.

Det är inte bara elever som är missnöjda med skolan i Umeå. Sen regeringen beslutat om ett statligt stöd till mer personal i kommunernas skola har kommunerna slutat spara in på fast personal. Gör man det får man inget bidrag från staten. Men Tommy Wallin som är kommunombud för Lärarnas Riskförbund i Umeå menar att man istället sparat in på vikarier, läromedel och kompetensutveckling.

Carolina Selstam är ordförande för Föräldraföreningen i Umeå, hon är missnöjd att barngrupperna blivit större i förskolan trots att politikerna lovade under valrörelsen att de skulle bli mindre.

- Personalen har svårt att hinna med, de går på knäna, säger Carolina Selstam.

Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå säger till P4 Västerbotten att han är relativt nöjd med hur skolan i kommunen har utvecklats och menar att man satsar en allt större del av budgeten på just skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".