Fler äldreboenden privatiseras

Entreprenader inom äldreomsorgen har på kort tid blivit vanliga i Umeå kommun. Vård utförd av privata företag har länge varit en käpphäst för de borgerliga partierna men nu har även Socialdemokraterna anammat idén.

Vid valet 2002 sa Socialdemokraterna i Umeå att man är öppna för andra sätt att driva vården. Men det handlade mest om intraprenader, där t ex ett äldreboende får ansvaret för sin egen verksamhet. Men alla är fortfarande anställda av kommunen. Vid en entreprenad så upphandlar kommunen driften av äldreboendet, sen driver ett privat företag äldreboendet.

Ideologisk tvistefråga

Just privat utförd vård var och är fortfarande en känslig fråga ju längre åt vänster man går på den politiska skalan. Förespråkarna för entreprenader menar bland annat att de blir billigare. En utvärdering av det äldreboende i Umeå som först las ut på entreprenad för ett år sedan visar att det inte blev så mycket billigare men beslut har redan tagits om att ytterligare tre boenden ska ut på entreprenad nästa år.

De som inte gillar idén med privata vårdföretag menar att insynen blir sämre och att man inte längre kan garantera kvalitén på vården. Lennart Holmund, socialdemokratiskt kommunalård menar att det inte spelar någon större roll vem som utför vården.

- Politikerna måste hursomhelst lära sig att kontrollera kvalitén, säger han till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".