Extremt höjda huspriser - på vissa håll i inlandet

Huspriserna har drivits upp onormalt mycket på några platser i inlandet - och skälet är speciella händelser. I Storuman t.ex. har framförallt starten av Svartlidengruvan påverkat huspriserna uppåt med 24 procent.

I Tärnaby - Hemavan däremot har fastighetsmarknaden varit normal som på grund av norrmännens intresse för husköp haft en normal fastighetsmarknad en längre tid.

Åselebyn Gafsele har genom satsningar på draghundssport fått ett flertal inflyttade från mellaneuropa som drivit upp huspriserna. I Fredrika där fastigheter varit extremt billiga har trenden vänt efter planerna på buddisttemplet blivit kända.

Jörgen Bergqvist, fastighetsmäklare i Lycksele säger att nysatsningar kan få huspriserna att stiga. På de flesta håll minskar befolkningen i inlandet och därför är det för tidigt att tala om ett trendbrott, säger Jörgen Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".