Protestlistor mot skolnedläggningar i Robertsfors

Kommunstyrelsen i Robersfors fattade inte beslut om att gå vidare med skolnedläggningarna igår - och elevernas protester kanske kan påverka. Protesterna gäller främst högstadieelevernas flytt till RobertsforsDet handlar om Den 25 november skall fullmäktige fatta slutgiltigt beslut.

Namnlistorna har nästan alla elever skrivit på. Protestbreven är upprörda. Elever på Nybyskolan i Ånäset försöker få politikerna i Robertsfors att ända sitt beslut att lägga ner deras skola. Igår skulle kommunstyrelsen ha tagit ställning om hur det blir med de nedläggningshotade skolorna i kommunen, men ärendet sköts upp.

På Nybyskolan hoppas Elin Glaas, Jasmine Tehyrell och deras kompisar i klass 8B, att deras protester ska göra verkan. När de fick höra att deras skola föreslås slås ihop med högstadiet i Robertsfors, agerade de snabbt.

- Vi har stöd från alla elever på skolan nästan. Vi blev så arga när vi hörde det här att vi gick och skrev mail på en gång, säger Jasmine Tehyrell.

Men det blev inget beslut i kommunstyrelsen igår. Oppositionen och moderaterna ville ha mer tid på sig. Och det är ett tufft sparförslag politikerna har att ta ställning till. Barn- och utbildningsnämden har förslagit: lägg ner byaskolorna i Åkullsjön och Djäkneboda, lägg ner Flarkens skola ett år tidigare och flytta högstadieleverna från Nybyskolan till högstadiet i Robertsfors.

Socialdemokratiska kommunalrådet Hans Lindgren säger att det aldrig är roligt att lägga ner skolor. Men skolbarnen i kommunen blir färre och färre och ekonomin tryter. År 2010 kommer Robertsfors ha 30% färre skolbarn än nu. Men han säger att elevernas protester har betydelse. Han har läst breven och det eleverna är mest upprörda över är förslaget att flytta dem i två omgångar istället för samtidigt. Hans Lindgren säger till P4 Västerbotten att han ska lägga ett förslag att alla får flytta samtidigt.

- Som politiker är det aldrig så roligt som när man får människor som intresserar sig för samhällsfrågor. För oftast sitter vi på våra möten och diskuterar och kanske inte får höra så mycket synpunkter, säger Hans Lindgren.

Men på Nybyskolan säger Jasmine Tehyrell att hon tycker det är fel att spara på barn överhuvudtaget.

- Vi barn vi växer, det är vi som blir nästa popstjärnor eller radiopratare, det är vi som är framtiden. Då tycker man de kan göra det som är bäst för oss och inte bara tänka på sig själva eller på pengar, säger Jasmine Tehyrell till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".