Vindeln en av två ozon-mätstationer i landet.

I hela världen finns 100 mätstationer som följer ozonskiktets tillstånd över Antarktis. Just den här tiden på året är ozonskiktet som tunnast, säger forskaren Mikaell Ottoson Löfvenius på SLU.

Ozonskiktet är bra här, men varierar över året. I oktober - november är ozonskiktet som tunnast och på våren är det som tjockast.

Det visar mätningar från Svartbergets fältstation i Vindeln som forskaren Mikaell Ottosson Löfvenius från Sveriges Lantbruksuniversitet har gjort under 20 års tid.

- Hålet, eller förtunningen av ozonskiktet över Antarktis är fortfarande ett problem, berättar han. Det tar lång tid att se effekterna av internationella förbud mot freoner som förstör ozonet, men forskaren Mikaell Ottosson Löfvenius är hoppfull eftersom forskarnas fakta har påverkat politikerna.

Stationen i Vindeln är en av två i Sverige, och i hela världen finns 100 stationer som kontrollerar hur ozonskiktet förändras. Informationen används bland annat för att göra UV-index och för att se hur länderna följer internationella avtal mot freoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".